تأثیر آموزش تاب‌آوری بر فرسودگی تحصیلی دانش‌آموزان دختر - ابوالقاسم یعقوبی; مریم بختیاری (Payame Noor University, 2016)
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش تاب‌آوری بر کاهش فرسودگی تحصیلی دانش‌آموزان، انجام گرفته است. روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به صورت طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعۀ آماری پژوهش را کلیة‏ دانش‌آموزان دختر سال اول دبیرستان شهر همدان سال تحصیلی 94-1393 تشکیل می‌دادند؛ چهل نفر از دانش‏آموزان دارای فرسودگی تحصیلی (با روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای چندمرحله‌ای) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه بیست نفرۀ آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آموزش تاب‏آوری در طی ده جلسة شصت دقیقه‏ای به صورت گروهی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزار به کار برده شده در پژوهش، پرسش‏نامۀ فرسودگی تحصیلی بود. یافته‏های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد؛ روش آموزش تاب‌آوری بر کاهش فرسودگی تحصیلی در دانش‏آموزان مؤثر است. هم‌چنین نتایج نشان داد که آموزش تاب‌آوری بر کاهش خستگی تحصیلی، بی‏علاقگی تحصیلی و ناکارآمدی تحصیلی در دانش‏آموزان مؤثر است. یافتة دیگر پژوهش حاضر این بود که از بین مؤلفه‌های فرسودگی تحصیلی آموزش، تاب‌آوری بیشترین تأثیر را در کاهش خرده‌مقیاس خستگی تحصیلی داشته است.