Eğimli Kök Kanallarında Kullanılan Farklı Preparasyon ve Kök Kanalı Dolgu Tekniklerinin Kalitesi - Arife Kapdan; Fuat Ahmetoğlu; Levent Akıncı; Neslihan Şimşek (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Revo-S (Micro-Mega, Besançon, Fransa) ve self-adjusting file (SAF; ReDent-Nova, Ra'anana, Israil)   ile preparasyonu yapılan eğimli kök kanallarının lateral kondensasyon ve termoplastik enjekte edilebilen (TPE) guta perka gibi farklı kök kanal dolum tekniklerinin kalitesini dijital radyografi kullanarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kırk adet eğimli kök kanallarına sahip mandibular molar diş SAF veya Revo-S eğesi ile prepare edildi. Kök kanal kurvatürü değerlendirildikten sonra kanallar iki alt gruba bölündü (n=20, p >0.05). Hem mesiobukkal hem de mesiolingual kanallar genişletildi. AH Plus ile lateral kondensasyon veya yüksek ısılı TPE guta perka dolum teknikleriyle dolduruldu. Örnekler bir hafta boyunca patın sertleşmesi için 370C ve % 100 nemli ortamda bekletildi. Kanal dolumlarını değerlendirmek için çalışma sonrası dijital radyografiler alındı. Veriler Mann-Whitney testi ile analiz edildi. Bulgular: Preparasyon teknikleri açısından kök kanal dolum teknikleri arasında önemli bir fark bulunmadı ( p=0.051, p= 0.127). Sonuç: Bu çalışma koşuları altında kurvatürlü kanallarda, ne preparasyon tekniği ne de dolum tekniği kök kanalı dolum kalitesini etkilememektedir.