TENDINȚE INTEGRATIVE ÎN EDUCAȚIA PARENTALĂ DIN PERSPECTIVA VALORIFICĂRII TEORIILOR ÎNVĂȚĂRII ȘI CONSILIERII ADULȚILOR - Veronica CEBAN (Moldova State University, 2019)
Familia, ca instituție socială fundamentală, devine tot mai mult afectată de schimbările social-economice și politice; drept rezultat, mediul familial devine instabil, perturbat și devalorizat. Din aceste motive considerăm că educația parentală necesită o abordare actuală, pluridisciplinară, plecând de la cerințele societății de astăzi, conturând astfel importanța eficientizării și optimizării relațiilor interpersonale părinți-copii prin formarea, consolidarea și valorificarea competențelor parentale pozitive. Dat fiind faptul că educația părinților necesită o abordare teoretică profundă, ceea ce ar presupune schimbarea cursului său praxiologic și axiologic, în prezentul articol vom preciza cele mai relevante teorii care au contribuit la fundamentarea teoretică a educației parentale și a consilierii adulților.   INTEGRATIVE TRENDS IN PARENTAL EDUCATION FROM THE PERSPECTIVE OF CAPITALIZING ON LEARNING THEORIES AND ADULT COUNSELING The family, as a fundamental social institution, is increasingly affected by socio-economic and political changes, as a result, the family environment becomes unstable, disrupted and devalued. For these reasons, we consider that parental education requires a multidisciplinary approach, starting from the requirements of today's society, thus outlining the importance of improving and optimizing parent-child interpersonal relationships through the formation, consolidation and valorisation of positive parenting skills. Given that, parental education requires a profound theoretical approach, which implies changing its praxiological and axiological course, in the context of the research, we will specify the most relevant theories that have contributed to the theoretical foundation of parental education and adult counseling