TRX SUSPENSION TRAINING METHOD AND STATIC BALANCE IN JUNIOR BASKETBALL PLAYERS - Iuliana BOROS-BALINT; Graţiela-Flavia DEAK; Simona MUȘAT; Adrian PĂTRAȘCU (Cluj University Press, 2015)
Introduction: Described as an ingenious physical preparation method, suspension training was developed based on the concept of instability. This study was aimed at finding out if three weeks of TRX suspension training were enough to enhance static balance in junior basketball players. Materials and methods: Twelve male junior basketball players from the "U" Mobitelco club of Cluj-Napoca participated in this research. The subjects were randomly divided into two groups: Experimental (n=6) and Control (n=6). For three weeks, three TRX suspension training sessions per week were performed by all athletes from the Experimental group. Anthropometric measures (weight, height and arm span) were performed on all participants prior to suspension training. Static balance, assessed as the excursion of the center of pressure (COP), was measured with an AMTI® force platform (model BP400600, Advanced Mechanical Technology Inc., Watertown, MA, USA) on both legs, before and after the training period. Results: Mean age of participants was 13.33 ± 0.49 years, mean height was 173.05 ± 6.56 cm, mean weight was 59.14 ± 24.38 kg, and mean arm span was 171.58 ± 8.85 cm. No significant changes were found between the mean values of chosen COP parameters corresponding to the Experimental and to the Control group, respectively. Conclusions: Three weeks of TRX suspension training seem to be insufficient for modifications to occur in the static balance of junior basketball players. For future studies, a longer training period should be considered in order to see if there are any ways in which the TRX method affects static balance in junior athletes. Metoda de antrenament TRX și echilibrul static la baschetbaliști juniori. Introducere: Descrisă ca o metodă ingenioasă de pregătire fizică, antrenamentul realizat prin suspensie a fost dezvoltat pe baza conceptului de instabilitate. Acest studiu a avut ca scop investigarea rezultatelor unui program de antrenament cu durata de trei săptămâni obținut cu ajutorul sistemului TRX asupra echilibrului static al baschetbaliștilor juniori. Materiale și metode: La acest studiu au participat doisprezece baschetbaliști juniori din cadrul clubului "U" Mobitelco din Cluj-Napoca. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: Experimentală (n=6) și de Control (n=6). Timp de trei săptămâni, sportivii din grupa Experimentală au efectuat câte trei antrenamente pe săptămână utilizând TRX-ul. Înainte de perioada de antrenamente, toții subiecții studiului au participat la măsurători antropometrice (înălțime, greutate, anvergura brațelor). Echilibrul static, evaluat ca excursia centrului de presiune (CDP), a fost măsurat cu o platformă AMTI® (model BP400600, Advanced Mechanical Technology Inc., Watertown, MA, USA) în cazul ambelor membre inferioare, atât înainte cât și după perioada de antrenamente. Rezultate: Vârsta medie a participanților a fost de 13.33 ± 0.49 ani, înălțimea medie a fost de 173.05 ± 6.56 cm, greutatea medie a fost de 59.14 ± 24.38 kg și anvergura medie a brațelor a fost de 171.58 ± 8.85 cm. Nu s-au observat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între valorile medii ale parametrilor centrului de presiune corespunzători valorilor măsurate în cazul grupelor Experimentală și, respectiv, de Control. Concluzii: Trei săptămâni de antrenament cu metoda TRX par a fi insuficiente pentru a fi observate modificări în ceea ce privește echilibrul static al baschetbaliștilor juniori. Pe viitor, ar trebui luată în calcul o perioadă de antrenament mai lungă pentru a investiga dacă există vreo modalitate în care antrenamentul cu TRX afectează echilibrul static al sportivilor juniori. Cuvinte cheie: echilibru static, centru de presiune, metoda de antrenament TRX, jucători de baschet juniori