بررسی تأثیر اسانس شوید و مفنامیک اسید بر پس درد زایمانی - فاطمه خیریت; میترا تدین نجف آبادی; پروانه موسوی; محمد حسین حقیقی زاده; فروغ نامجویان (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: پس درد، درد ناشی از انقباضات متناوب رحمی بعد از خروج جفت و پرده ها است. گاهی اوقات جهت برطرف کردن آن نیاز به مسکن می‌باشد. اما به دلیل اثرات مضر داروها تمایل به استفاده از داروهای گیاهی بیشتر شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه اثر اسانس شوید و مفنامیک اسید بر پس درد زایمانی انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1394 بر روی 108 زن چندزایی که به روش طبیعی زایمان کرده و دارای پس درد زایمان بودند، انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه 54 نفری اسانس شوید و مفنامیک اسید قرار گرفتند. شدت پس درد 2 ساعت پس از زایمان با استفاده از خط کش درد اندازه گیری شد و در صورت داشتن نمره 1/3 و بالاتر مورد مطالعه قرار ‌گرفتند و هر 6 ساعت تا 4 بار در صورت ادامه یافتن درد، داروی اسانس شوید (5/1 میلی گرم اسانس به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن تقسیم بر 20) و یا مفنامیک اسید (250 میلی گرم) دریافت می‌کردند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی تست، کای دو و اندازه‌گیری مکرر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین شدت درد پس از زایمان بعد از مداخله در دو گروه کاهش یافت، ولی دو گروه اختلاف آماری معنی داری با هم نداشتند (05/0