Ung voksen med Revmatoid Artritt - Mari Hellesen Birkeland; Anneli Knudsen Marsfjell; Ragna Stalsberg (Septentrio Academic Publishing, 2011)
Bakgrunn: Livet som ung med Revmatoid artritt (RA) kan være krevende. Å studere unge voksne RA-pasienter som opplever velvære, antas å kunne gi nyttig kunnskap om mestringstrategier. Hensikt: Å beskrive unge voksne RA-pasienters utfordringer, og utforske mestringsstrategier de bruker for å opprettholde velvære, både generelt og ved ulik sykdomsaktivitet. Metode: Fokusgruppeintervju med fire personer med RA i aldersgruppen 23-33 år. Resultat: Legitimering av egen sykdom overfor jevnaldrende er utfordrende, særlig fordi fritidsaktiviteter ses som viktig. For å opprettholde velvære, ser de sykdomserfaringene som noe positivt som kan benyttes i andre sammenhenger, de prioriterer og setter grenser for hvilke aktiviteter de deltar i, de skifter bevisst fokus for å glemme smerte og sykdom, tenker positivt, utnytter gode dager, finner nye mestringsområder og bruker den sosiale støtten de får. Konklusjon: Unge voksne som opplever velvære tross RA-diagnose har en tendens til å framheve mulighetene framfor å fokusere på begrensningene diagnosen gir