Proposta d'activitat indagatòria basada en les rutines de pensament: adaptació a cada cicle d'Educació Primària. - Patricia Almira-López; Cristina Valls (Universitat Autònoma de Barcelona, 2023)
L'alfabetització científica és un dels reptes de l'educació, però també ho és el desenvolupament d'habilitats de pensament crític i resolució de problemes. Per donar resposta a aquestes necessitats és important planificar les activitats de ciències de manera que l'alumnat aprengui ciències fent ciències partintdel que ja sap i a través del procés indagatiu. Es presenta una activitat d'indagació adaptada als diferents nivells d'Educació Primària. D'aquesta manera, oferim una gradació del repte plantejat, del disseny experimental i de les rutines de pensament desplegades en consonància amb el cicle en què es troba l'alumnat. La proposta es desenvolupa al laboratori d'una escola i les diferents rutines i adaptacions per a cada ciclees duen a terme sense dificultats. La retroalimentació per part de l'alumnat, és positiva: en general, manifesten el seu gust per la proposta, comenten que no presenta una gran dificultat i comparteixen que es senten a gust, durant el seu desenvolupament. L'èxit de la proposta, es troba en la capacitat d'autonomia (experimentació i manipulació), d'autoregulació, d'autoconeixement i d'autocrítica (metacognició) i d'esperit crític (inferències sobre altres usos del pH) que han impregnat la resolució dels reptes plantejats en l'activitat.