Społeczno-kulturowy horyzont wiedzy pedagogicznej - Barbara Turlejska (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
Pytanie o istotę teoretycznej wiedzy pedagogicznej stanowi główny wątek wypowiedzi. Autorka uzasadnia, iż jednym z podstawowych elementów tej wiedzy jest wiedza o człowieku i jego wzrastaniu, lecz nie jest ona wystarczająca dla opisu i analizy sytuacji wychowawczej współczesnego człowieka. Szczególnie ważnym źródłem tej wiedzy, zdaniem autorki, staje się wiedza o kulturze człowieka w jego wymiarze lokalnym, środowiskowym z uwzględnieniem zarówno tradycji, jak i zmiany cywilizacyjnej oraz różnorodnych jej obszarów. The question about the essence of theoretical pedagogical knowledge constitutes the keynote of the article. The author justifies that one of the fundamental elements of this knowledge is the knowledge of men and their growing up, but it is insufficient to describe and analyze the educational situation of contemporary man. According to the author, an important source of this knowledge is the knowledge of human culture in their local dimension with regard to tradition and civilization change as well as its diverse spheres.