HIPERTIROIDISMUL NEONATAL - CONSIDERAŢII PE MARGINEA A TREI CAZURI - Ramona Stroescu; Elena Pop; Monica Mărăzan; Teofana Bizerea; Ioana Micle (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Introducere: hipertiroidismul neonatal apare la nou-născuţii din mamă cu Graves Basedow, frecvenţa bolii fi ind de 1:70. Scopul lucrării: sublinierea complicaţiilor ce pot să apară la nou-născuţii proveniţi din aceste mame. Material şi metodă: prezentarea a trei nou-născuţi provenind din sarcini cu risc (mame cunoscute cu Graves) diagnosticaţi cu hipertiroidism neonatal. Starea la internare şi evoluţia cazurilor au fost diferite, în funcţie de tratamentul urmat/sau nu şi de titrul de anticorpi (TSI) al mamei pe parcursul sarcinii. La primul caz, internat la vârsta de o zi cu tireotoxicoză, mama a întrerupt tratamentul pe parcursul sarcinii. La cazurile cu tratament urmat, TSI-ul mamei pe parcursul sarcinii a fost diferit: nou-născutul provenind din mamă cu TSI mare a dezvoltat iniţal hipotiroidism subclinic datorită pasajului transplacentar de antitiroidiene orale, ulterior dezvoltând simptomatologie clinică de hipertiroidism (agitaţie, tahicardie, curbă ponderală staţionară). Tireotoxicoza mamei greu controlabilă medicamentos la cazul trei a infl uenţat dezvoltarea intrauterină a fătului (vârsta gestaţională = 33 săptămâni). TSI-ul relativ mic pe tot parcursul sarcinii a determinat o formă uşoară de hipertiroidism la aces nou-născut. Evoluţia a fost favorabilă cu normalizarea funcţiei tiroidiene; la vârsta de 3 luni anticorpii materni nu au mai fost detectaţi la sugari. Discuţii: Tireotoxicoza la nou-născut constituie o urgenţă; tratamentul antitiroidian la mamă are un rol esenţial; dozele mari cresc riscul hipotiroidismului perinatal. Gravitatea simptomatologiei este dată de titrul de anticorpi (TSI) ce traversează placenta. Concluzii: Monitorizarea nou-născutului provenit din mamă cu boala Graves este esenţială; ea trebuie începută din perioada intrauterină şi continuată până la vârsta de 3-6 luni. Menţinerea eutiroidiei atât la mamă, cât şi la nou-născut este difi cil de obţinut şi necesită o colaborare interdisciplinară.