Філософсько-етичні основи духовно-морального виховання дітей в історії України - Viktoriya Vorozhbit (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті автор розкрив філософсько-етичні основи духовно-морального виховання дітей в історії України в ХV - ХVІІ століттях. Указано, що у той час зберігався православно-патріархальний підхід до виховання в українських землях, але виразним було узгодження зі становим положенням. Духовно-моральне виховання дітей у родині і школах передбачало дотримання суворих канонів. Виховний процес у козацькому братстві відбувався за чіткими вимогами. Серед традиційних форм духовно-морального виховання були церковні таїнства покаяння, причастя, повчання у виконанні християнського закону, дотримання кодексу лицарства, пожертви, фізичний і моральний гарт.