İki Dilliliğin Tanımlanması: Kuramsal Tartışmalar ve Güncel Yaklaşımlar - Gülşat BİCAN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2017)
İki dillilik, dilbilimin hızla gelişen karmaşık bir alanıdır. Bu alan birçok disiplinler arası yaklaşımlar ve çeşitli kavramsal çerçeveler içermektedir. 'İki dillilik' ya da 'iki dilli' terimleri kullanıldıkları bağlama göre farklı anlamlar taşırlar. Kuramcılar tarafından iki dilliliğin tanımlanması ve sınıflandırılmasında farklı bakış açıları ve ölçütler kullanılır. Bu nedenle iki dilliliğin tanımlanması, iki dillilik çalışmalarının evrensel olarak çokça tartışılan bir konusudur. Uluslararası alanyazında iki dillilik ile ilgili temel kavramlar ve tanımları büyük çeşitlilik göstermektedir. İlkece kimlerin iki dilli kabul edilip edilmeyeceği konusu, kuramcıların farklı görüş ve ölçütleri üzerinden tartışılmaktadır. İki dilliliğin tanımlanmasında kullanılan ölçütler arasında önemli çelişkilerin bulunması iki dillilik araştırmalarında öne çıkan temel bir sorunsaldır. Göze çarpan karışıklığın açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Çalışmamızda iki dillilik ile ilgili uluslararası alanyazında yer alan tanımlar, kullanılan ölçütler, tartışmalar, en son yönelimler ve günümüz çalışmalarında benimsenen yaklaşım kısaca ele alınmış ayrıca bu kavram temel boyutları ile tanıtılmıştır. Makalemizde, iki dillilik terimi, çok dilliliği de kapsayacak şekilde kullanılmıştır.