SCURTE ABORDĂRI PSIHOPEDAGOGICE ALE UNOR TULBURĂRI DE COMPORTAMENT LA COPII ŞI ADOLESCENŢI - USM ADMIN (Moldova State University, 2013)
Depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente tulburări care poate fi întâlnită la orice vârstă; aproape 10% din populaţia generală suferă din această caută. Depresia reprezintă o trăire emoţională negativă, acompaniată de o durere sufletească de o intensitate mai mare sau mai mică, de asemenea şi de frivolitate şi idei devalorizatoare/negative. Când depresia ia amploare, persoana poate avea gânduri suicidare. Suicidul reprezintă un comportament psihopatologic prin care persoana încearcă să-şi suprime propria viaţă, în mod volitiv. Conform unor mituri, copiii şi adolescenţii nu ar dispune de suficientă forţă pentru a comite un act suicidar, dar datele statistice demonstrează contrariul. Prin urmare, în articolul de faţă vom încerca să abordăm tema depresiei şi suicidului dintr-o perspectivă psihopedagogică şi să ajutăm profesorii să recunoască elevii care se confruntă cu aşa probleme şi să-i ghideze către autorităţile competente. Cuvinte-cheie: depresie, tulburare de comportament, suicid, adolescenţi, copii.