OBEZITATEA - FACTOR CU IMPACT PROGNOSTIC ÎN EVOLUȚIA ASTMULUI BRONŞIC LA COPIL - Alina Murgu; Evelina Moraru; Aurica Rugină; Ileana Ioniuc; Alice Azoicăi; Stela Goția (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Atât obezitatea, cât şi astmul bronşic reprezintă boli puternic impactante în morbiditatea pediatrică a căror incidenţă înregistrează un trend ascendent în pofi da eforturilor terapeutice actuale. Studiul îşi propune aprecierea interrelaţiei dintre severitatea astmului bronşic şi obezitate precum şi impactul acesteia asupra incidenţei şi gradului de severitate a exacerbărilor astmatice refl ectate în calitatea vieţii bolnavilor. Concluzii: Dereglările nutriţionale complexe din cadrul obezităţii antrenează mecanisme patogenice interferente cu cele din astmul bronşic, agravând evoluţia acestuia refl ectată în modifi carea calităţii vieţii bolnavilor.