RELAȚIA DINTRE ANXIETATE ȘI HEMOGLOBINA GLICATĂ LA ADOLESCENȚII CU DIABET DE TIP 1 - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
Studiul analizează corelația dintre parametrii fiziologici și starea psihologică la adolescenți cu diabet tip 1. Nivelele crescute de HbA1c, care indică un control glicemic slab, corelează cu anxietatea generală și cea școlară. Această anxietate poate proveni din presiunea gestionării bolii și frica de complicații, accentuate în contextul școlar. Adolescenții mai în vârstă sau cu o durată mai mare a bolii arată mai puțină frustrare, posibil datorită unor mecanisme de coping mai bune. De asemenea, HbA1c mai înalt este legat de o rezistență fiziologică percepută ca mai scăzută. Studiul relevă că maturizarea poate reduce anxietatea legată de relația cu profesorii, subliniind interacțiunea complexă dintre managementul diabetului, vârstă și bunăstarea psihologică. Cuvinte-cheie: dabet zaharat tip 1, adolescent, hemoglobina glicată, anxietate, stagiu de boală. DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(175)2024_30