Üç farklı universal adeziv sistemin dentine makaslama bağlanma dayanımlarının karşılaştırılması - Gülnur İşıl Türk; Emine Kara (Selçuk University, 2015)
Amaç: Çalışmanın amacı üç farklı universal dentin bağlayıcı ajanın self-etch modda kullanımının dentin yüzeyindeki makaslama bağlanma dayanımı kuvvetlerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda kullanılmak üzere 36 adet sağlam molar diş seçildi ve okluzal mineleri uzaklaştırıldı. Açığa çıkan dentin yüzeyinde 600, 800, 1000 ve 1200 gritlik zımparalar kullanılarak standart bir smear tabakası elde edildi. Dişler okluzal yüzeyleri açıkta kalacak şekilde akrile gömüldü ve 3 gruba ayrıldı (n=12); 1. Grup: 3M Single Bond Universal (3M ESPE, Amerika), 2. Grup: G-aenial Bond (GC, Japonya), 3. Grup: Clearfil Universal Bond (Kuraray, Japonya). Bağlayıcı ajanların üretici firmaların talimatlarına göre uygulanmasının ardından ışıkla polimerize edilerek üzerlerine plastik aparatlar vasıtasıyla (Ultradent) kompozit (Tetric EvoCeram, Ivoclar, Vivadent, İsviçre) yerleştirildi. Bonding ve kompozit LED ışık cihazı ile polimerize edildi. 24 saat oda sıcaklığında distile suda bekletilen örnekler universal bir test cihazı ile makaslama dayanımı testine 0.5mm/dak hızla tabi tutuldu. Kırılma yüzey analizleri ışık mikroskobunda yapıldı. Elde edilen veriler one way Anowa ve Post Hoc Tukey testleri ile değerlendirildi. Bulgular: İstatistiksel analizler sonucunda elde edilen değerler: 3M Single Bond Universal (14,44 ± 3,38 mPa), G-aenial (12,32 ± 3,75 mPa), Clearfil Universal Bond (11,30 ± 2,92 mPa). Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p > 0.05). Sonuç: Test edilen üç farklı universal adeziv sistem de sağlam dentine aynı derecede makaslama bağlanma dayanımı göstermiştir. Bu sonuçların klinik çalışmalarla da desteklenmesi gerekmektedir.