DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT ÎN BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN - POSIBILITĂŢI ŞI LIMITE - Gabriela Ciubotariu; Smaranda Diaconescu; Angelica Cristina Marin; Claudia Olaru; Nicoleta Gimiga; Mihaela Moscalu; Marin Burlea (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Departajarea refluxului gastro-esofagian (RGE) fiziologic (cel mai frecvent) de boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) în primul an de viaţă este obligatorie pentru a evita farmacoterapia agresivă. La toate vârstele copilăriei se aplică criterii moderne de evaluare clinică, sumând simptome digestive şi/sau extradigestive şi rezultatele unor investigaţii moderne. Tratamentul igieno-dietetic (suficient in RGE fiziologic), obligatoriu în toate cazurile, şi inhibitorii de pompă protonică dupa vârsta de un an induc remisiune în majoritatea cazurilor de RGE. Evoluţia cronică/recidivantă şi rezistenţa la tratamentul comun impun intervenţia chirurgicală, domeniu îmbogaţit recent la copil cu miotomia perorală endoscopică (POEM).