بررسی بسامد پایه‌ی صدای آموزگاران مقطع ابتدایی در واکه‌های زبان فارسی - نازیلا صندوقدار; بلقیس روشن; یحیی مدرسی تهرانی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه و اهداف آموزگاران یکی از استفاده‌‌کنندگان حرفه‌ای از صدا هستند و به همین دلیل در معرض خطر ابتلا به اختلالات صوتی قرار دارند. با توجه به شیوع بالای اختلالات صوتی میان آموزگاران ، آشنایی با چگونگی ایجاد این اختلالات می‌تواند عامل مهمی در پیشگیری از آنها باشد. در پژوهش حاضر رابطه بین بسامد پایه واکه‌ها و تغییرات همراه با آن، بر صدای آموزگاران زن شاغل در مقطع ابتدایی مورد بررسی قرار گرفته تا در نهایت به یک پارامتر تشخیصی ساده جهت جلوگیری از آسیبهای بعدی دست یابیم. مواد و روش ها در این پژوهش که در آن از روش پیمایشی از نوع مقطعی استفاده شده، نود  نفر آموزگار زن شاغل در مقطع ابتدایی مدارس دخترانه با میانگین سنی 2/42 سال(گروه مورد) با نود نفر زن خانه‌دار(گروه شاهد) با میانگین سنی 6/42 سال(گروه شاهد) مقایسه شدند. اطلاعات زمینه‌ای از طریق مصاحبه و معاینه حنجره از طریق استروبوسکوپی توسط پزشک گردآوری و سپس آزمون تولید واکه‌ها گرفته شد. در مرحله بعدی اطلاعات به‌دست‌آمده توسط نرم‌افزار  Dr. Speech و برنامه Real Analysis مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت میانگین بسامد پایه دو گروه مورد و شاهد مقایسه شد. یافته ها یافته‌ها نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین بسامد پایه گروه مورد و گروه شاهد وجود دارد( 001/0P<  ). میانگین بسامد پایه در گروه مورد (03/210 هرتز با انحراف معیار 65/25) بزرگتر از گروه شاهد (11/194 هرتز با انحراف معیار81/20) بود( 001/0P<  ).  همچنین در گروه آموزگاران با افزایش سن و سابقه شغلی میزان بسامد پایه کاهش ‌یافت( 001/0P<  ). نتیجه گیری یافته‌های حاصل از این پژوهش نشان می‌دهند که مدت زمان اشتغال آموزگاران بر بسامد پایه صدای آنها تاثیر می‌گذارد. یعنی با افزایش  مدت زمان اشتغال آموزگاران ، بسامد پایه صوت آنها کاهش می‌یابد. بنابراین، می‌توان گفت آگاهی از اطلاعات حاصل از این پژوهش می‌تواند پیش‌زمینه‌ اقدامات پیشگیرانه‌ای نظیررعایت بهداشت صوتی و آموزش نحوه استفاده صحیح از صدا باشد.