TERAPIA CU AGENŢI BIOLOGICI ÎN SPONDILARTRITA ANKILOZANTĂ CU DEBUT JUVENIL - D.A. Chiran; Evelina Moraru; Laura Marinela Ailioaie; Dr. C. Ailioaie (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Spondilartrita anchilozantă este o boalǎ infl amatorie mediată imun, care include artrita axială şi periferică, infl amaţia locului unde tendoanele şi capsulele articulare se inseră pe os, precum şi degenerarea articulaţiilor sacro-iliace şi ale coloanei vertebrale, care conduce la fuziuni progresive ale vertebrelor. Introducerea în terapie a moleculelor imunomodulatoare, cu ţintă pe interleukine, cum ar fi pe factorul de necroză tumorală alfa, a fost considerată ca un progres major în tratamentul formelor severe de spondiliartrite ankilozante. Acest caz ilustrează evoluţia particulară a manifestărilor clinice în corelaţie cu traumatismul articular, infecţia digestivă şi consecinţele devastatoare ale spondilitei ankilozante active HLA-B27 pozitivă cu debut juvenil.