Математичний розвиток дошкільників - запорука успішного навчання в школі - Тетяна Степанова (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2023)
Метою статті є розкриття змісту роботи з дітьми дошкільного віку за різнорівневими програмами з математики, використовуючи цікавий для дітей матеріал зі спеціально розробленим комплектом занять для вихователів і батьків. Методи і методики. Використовуючи такі загальнонаукові методи пізнання, як аналіз та синтез (для набуття інформації щодо створення різнорівневих програм з математики для дітей дошкільного віку), індукція та дедукція (для з'ясування впливу диференційованого навчання на математичний розвиток старших дошкільників), дослідниками було виокремлено в прикладному дослідженні питання впливу математичного розвитку дитини-дошкільника на його успішне навчання в школі, що передбачало крім створення відповідного освітнього середовища й використання різнорівневих програм з математики, диференціювання дітей за рівнями математичного розвитку з використання спеціально розробленого роздавального матеріалу (Зошити для самостійної роботи). Це дозволило їм швидше просуватися по щаблям вгору, що сприяє вмінню краще орієнтуватись у всесвітньому просторі, більш впевнено переходити від дошкільного до шкільного навчання, уникаючи стресових ситуацій на початковому його етапі. Результати. Проаналізовано психолого-педагогічну та методичну літературу щодо розумового розвитку дошкільників, опанування ними математичними знаннями. Представлено авторську різнорівневу програму з формування елементарних математичних уявлень, що орієнтує педагогів до особистісно-орієнтованого підходу в навчанні. Розкрито принципи, на які опирались педагоги в роботі з дітьми за різнорівневими програмами: демократизації навчання, гуманізації, гуманітаризації, науковості, природовідповідності, активності, оптимізації навчання, диференціації; представлено форми організації дітей у навчанні (індивідуальна, індивідуально-групова, групова, колективна); роль сенсорних процесів, що лежать в основі пізнання дітьми предметного довкілля, та вплив інтересу до математичних занять на рівень оволодіння знаннями. Звертається увага на необхідність ведення щоденника для вчасного переведення дітей з нижчого рівня на інший, на щабель вищий. Визначається роль батьків у математичній підготовці дітей до навчання в школі. Висновки. Дається сутність поняття "диференціація навчання". Розглянуто основні форми диференційованого навчання і подано практичні рекомендації щодо їх реалізації; коротко описано методику роботи за різнорівневими програмами. Результати експериментального дослідження представлено в кількісних показниках: на низькому рівні знань виявилось 5% дітей (до експерименту їх було 30%), на середньому рівні - 70% (було 60%), на достатньому рівні знань виявилось 25% реципієнтів (було 10%).