Orhan Kemal'in Avare Yıllar Adlı Romanı Üzerine Bir İnceleme - Hatice Turhan; Duygu Ak Başoğul (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2013)
Edebiyat yapıtlarının incelenmesinin, yapıtların karanlıkta kalan yönlerinin aydınlatılmasında önemli bir işlevi vardır. Türk edebiyatının üretken yazarlarından biri olan Orhan Kemal'in Avare Yıllar adlı yapıtının incelenmesi de bu bağlamda önemlidir. Küçük Adamın Notları serisinin ikinci kitabı olan Avare Yıllar, yazarın gençlik dönemindeki yaşantısı ile benzerlikler göstermektedir. Yokluk içerisindeki gençlerin yaşam karşısında ürettiği çözümleri özgün bir kurguyla aktarması açısından incelenmesi gereken bir yapıttır. Bu çalışmada, Avare Yıllar adlı yapıt roman kurgusu, karakterler, teknik, dil ve anlatım açısından incelenmiştir. Betimsel nitelikte olan bu araştırma doküman analizi yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda işçi sınıfının ve yoksul gençlerin sorunlarının başarılı bir kurgu içerisinde yalın bir dille, halk deyişlerine yer verilerek sunulduğu görülmüştür.