Заочеревинні гематоми в акушерстві - Iu.V. Davydova; I.G. Krivorchuk; A.A. Ogorodnik; I.M. Leshchishin; A.N. Naumchik (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Мета - проаналізувати існуючі на сьогодні дані щодо абдомінальних акушерських гематом і навести рекомендації щодо діагностики й ведення таких гематом з урахуванням складності їх менеджменту та розвитку сучасних стратегій. Заочеревинні гематоми - рідкісна патологія, яка відрізняється від гематом у ділянці тазу, що трапляються значно частіше, потребує кращої інформованості акушерів. Заочеревинні гематоми виникають як після кесаревого розтину, так і після нормальних і оперативних вагінальних пологів. Патофізіологія виникнення включає як механічні, так і інші причини спонтанних заочеревинних гематом. Запропонована клінічна стратегія полягає в проведенні невідкладних діагностичних заходів, визначенні складу мультидисциплінарної команди для розробки плану і надання кваліфікованої допомоги.