Adolesan Aşılama Oranları ve Sosyo-demografik Faktörler ile Arasındaki İlişki - Şeyda Kumru; Sinem Yalnızoğlu Çaka; Sümeyra Topal; Sevin Altınkaynak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2018)
Amaç: Çalışmanın amacı, adolesan dönemi aşılama oranları ile sosyo-demografik faktörler arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Bir üniversitenin Vakıf Koleji'nde eğitim-öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 11-15 yaş arası 60 adolesan ve/veya ebeveynleri çalışma kapsamına alınmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak tasarlanan çalışmada, 10 soruluk anket kullanılmıştır. Adolesan aşılama durumu tam, eksik, aşılanmamış ve bilinmiyor olarak sınıflandırılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanarak analiz edilmiştir. Bulgular: Adolesanların %91,7'si eksik aşılı, %8,3'ünün aşı durumu bilinmiyordu ve tam aşılı adolesan yoktu. Eksik aşılı erkek adolesanlar %56,7 daha fazlaydı. Cinsiyet, annelerin eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik durum ve sosyal güvenceye sahip olma değişkeni ile aşılanma durumu arasında anlamlı bir ilişki saptandı p