اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مبتنی‌بر ذهن‌آگاهی بر توانایی‌های شناختی و تاب‌آوری ورزشکاران نابینا - امیر دانا; نرگس سلطانی; اعظم فتحی زادان; صالح رفیعی (Sport Sciences Research Institute, 2019)
هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مبتنی‌بر ذهنآگاهی بر تواناییهای شناختی و تاب‌آوری ورزشکاران نابینا بود. پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح دوگروهی پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعة آماری همة ورزشکاران نابینای شهر گلستان بودند که 30 نفر از آن‌ها با روش دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. دادهها با استفاده از مقیاس تواناییهای شناختی و مقیاس تابآوری جمعآوری شدند. یافتهها نشان داد که بین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل، در نمرات مربوط به تواناییهای شناختی و تابآوری، در پسآزمون تفاوت معناداری وجود دارد (01/0 P <). با توجه به بالاتربودن میانگین نمرات گروه آزمایش در مرحلة پسآزمون، نتیجه‌گیری میشود که مداخله مؤثر است و موجب بهبود تواناییهای شناختی و تابآوری ورزشکاران نابینا میشود. براساس یافتهها میتوان گفت که درمان مبتنی‌بر ذهن‌آگاهی به‌عنوان یکی از درمانهای موج سوم شناختی- رفتاری میتواند در ارتقای تواناییهای شناختی و تاب‌آوری افراد نابینا در عرصة رقابتهای ورزشی تأثیرگذار باشد.