MOTIVAȚIA ȘI COMPETENȚELE INVESTIGAȚIONALE: O PERSPECTIVĂ INTERDISCIPLINARĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2024)
În articol se analizează dezvoltarea competenței investigaționale la elevi în cadrul unei abordări interdisciplinare. Competența investigațională se referă la capacitatea elevilor de a efectua cercetări, analiza informații și rezolva probleme complexe. Abordarea interdisciplinară integrează mai multe discipline în procesul de învățare, oferind astfel o perspectivă mai amplă și un teren fertil pentru dezvoltarea acestei competențe. Motivația joacă un rol central în acest proces, iar relevanța subiectului pentru interesele individuale ale elevilor poate reprezenta o sursă puternică de motivație. Profesorii au un impact semnificativ în această ecuație, fiind mentori și furnizând îndrumare și feedback pozitiv pentru elevi. Gestionarea eficientă a timpului și promovarea reflecției asupra experiențelor de cercetare completează acest cadru de dezvoltare a competenței investigaționale. Prin abordarea interdisciplinară și angajamentul activ al profesorilor, elevii devin capabili să abordeze probleme complexe, să exploreze cu curiozitate și să dezvolte abilități esențiale pentru succesul lor viitor. DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(175)2024_09