Integracja dzieci uchodźców wojennych z Ukrainy przez uczestnictwo w kulturze fizycznej - Grzegorz Błażejewski; Wojciech Błażejewski; Wojciech Cynarski (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2023)
Analiza definicji kultury fizycznej formułowanych przez rozmaitych autorów prac naukowych pozwala na wyciągnięcie wniosku, że aktywne uczestnictwo w jej różnorodnych formach i dziedzinach sprzyja wzajemnemu poznawaniu się osób, zwalczaniu stereotypów i uprzedzeń, nawiązywaniu i zacieśnianiu przyjaźni. Warto m.in. dla tego czynić starania o tworzenie - zwłaszcza w szkołach - tego, aby dzieci i młodzież z różnych środowisk społecznych miały do niej swobodny dostęp. Zwłaszcza te zagubione w nowym otoczeniu, zagrożone marginalizacją czy wykluczeniem z grupy rówieśniczej z powodu słabej znajomości języka polskiego, miejsca pochodzenia, tradycji kulturowych np. dzieci uchodźców wojennych z Ukrainy. Istnieje wiele dowodów na to, że kultura fizyczna - wychowanie fizyczne, sport, rekreacja, turystyka, rehabilitacja łączy narody ponad wieloma podziałami, jakie nadal istnieją we współczesnym świecie.