Osoba w świetle etyki Tadeusza Ślipki - Remigiusz Król (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Jest rzeczą zrozumiałą, iż w systematycznie, to znaczy racjonalnie i logicznie uzasadnianej etyce, Ślipko - by konsekwentnie opisać, a następnie formułować normy ludzkiego postępowania - musi przedstawić określony sposób interpretacji człowieka - wykonawcy, realizatora i podmiotu zaangażowanego w serię działań dążących do określonych celów. Innymi słowy, opis taki powinien uwzględnić zarówno naturę, charakter samych czynów, jak też źródła, z jakich one płyną, a w propozycji rozwiązywania tych problemów zdefiniować sam termin "ludzkie działanie". Dla Ślipki - jest to nieodmiennie ogół, szereg czy też seria "czynów świadomych i rozumnych"....