Obecność Maryi w Tajemnicy Paschalnej Chrystusa w świetle wybranych formularzy Collectio Missarum de Beata Maria Virgine - Józef Górzyński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2002)
Euchologia maryjna okresu wielkanocnego nie poprawiła się zbytnio nawet po posoborowym wydaniu Mszału Rzymskiego Pawła VI. Dopiero wydaniem przez Kongregację Kultu Bożego w 1986 roku Collectio Missarum de Beata Maria Virgine wypełniono lukę w euchologii maryjnej w okresie wielkanocnym. Aby celebrować Msze Maryjne w tym okresie liturgicznym, Collectio przedstawia cztery kompletne formy. Ze względu na swoją  "nowość", a przede wszystkim ze względu na swoje znaczenie teologiczne, euchologia tego okresu liturgicznego Collectio wydaje się nam szczególnie istotna. Interesujące jest przede wszystkim to, w jaki  sposób euchologia okresu wielkanocnego wyraża obecność Maryi w paschalnej tajemnicy Chrystusa. Za cel tego artykułu postawiliśmy sobie udzielenie odpowiedzi na to pytanie iw tym celu podjęliśmy studium  euchologii czterech form okresu wielkanocnego Collectio. W wyniku naszych badań mogliśmy wskazać, jakie wydają nam się główne tematy doktryny maryjnej obecnej w euchologii wielkanocnej Collectio, na  podstawie której Maryja jest postrzegana i celebrowana jako nierozerwalnie związana z paschalną tajemnicą Jej Syna: Tym, co włącza Maryję z Nazaretu w boskie dzieło naszego zbawienia jest Jej wiara i  posłuszeństwo woli Bożej.Przez wiarę Maryja wchodzi w dzieło odkupienia i dzięki tej cnocie uczestniczy w nim aż do jego kulminacyjnego momentu - zmartwychwstania. I właśnie wiara, która charakteryzowała  postawę Maryi od początku Jej udziału w misteriach zbawczych i która znajduje swój szczyt wywyższenia w zmartwychwstaniu. Właśnie ta wiara staje się wzorem dla Kościoła i dla każdego wierzącego, aby wejść w  misterium paschalne Chrystusa i uczestniczyć w jego owocach. Szczególną rolą Maryi w historii salutis jest jej boskie macierzyństwo. Czyniąc Ją zawsze matką Jezusa Syna Bożego, po wydarzeniach wielkanocnych Maryja staje się także matką dzieci Bożych zrodzonych z łaski odkupienia. Pełniąc swoją macierzyńską rolę w dziele zbawienia, kontynuuje ją za każdym razem, gdy Kościół uobecnia misterium paschalne w sprawowaniu sakramentów, które odradzają do nowego życia w łasce. Jedynym przykładem, jaki Kościół - dziewica i matka - ma do wypełnienia swojego macierzyńskiego zadania, jest Madonna - Dziewica i Matka Odkupiciela. W kontekście misterium paschalnego istnieje również wydarzenie Pięćdziesiątnicy, w którym Maryja jest obecna jako depozytariuszka darów Ducha Świętego. Ze względu na swoją specyficzną relację z Trzecią Osobą Boską, Najświętsza Dziewica stała się dla Kościoła wzorem przyjęcia i prowadzenia przez Ducha Świętego.