Клінічний випадок мультисистемного запального синдрому, асоційованого із SARS-CoV-2 - Є.Є. Погоріла (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Описано клінічний перебіг, особливості діагностичних обстежень та труднощі у верифікації нової нозології - мультисистемного запального синдрому, асоційованого із SARS-CoV-2, у дівчинки віком 15 років. Дівчинку доставлено до Київської обласної дитячої лікарні № 2 із скаргами на підвищення температури тіла, виражений інтоксикаційний синдром, загальну слабкість, запаморочення голови, відсутність сечі протягом доби. Дитину оглянуто консиліумом лікарів, обстежено лабораторно та інструментально, після ретельно зібраного епідеміологічного анамнезу виявлено можливий контакт із хворим на коронавірусну інфекцію за місцем навчання та встановлено ймовірний випадок мультисистемного запального синдрому, асоційованого з SARS-CoV-2. За результатами власних спостережень під час пандемії, ця нозологія спостерігається у хворих, які перехворіли на коронавірусну інфекцію в клінічній або субклінічній формі та на період госпіталізації мали клінічний симптомокомплекс кавасакіподібних симптомів. Таке захворювання є новим на сьогодні, має різноманітні клінічні прояви та патологічні особливості, що є проблемою для клініцистів. Адже ще не існує уніфікованих протоколів діагностики та лікування MIS-C (мультисистемний запальний синдром), і кожний лікар опирається на власний досвід та описані раніше випадки. Описаний випадок мультисистемного запального синдрому допоможе практикуючим клініцистам на ранніх етапах діагностувати хворобу і надати кваліфіковану допомогу пацієнтам. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.