СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ БРОНХОЛЕГЕНЕВОЇ ДИСПЛАЗІЇ ТА ВІДКРИТОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ПРОТОКИ У НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ - A. Obolonskyy; V. Snysar; O. Obolonskaya (Bukovynian State Medical University, 2016)
У статті відображені сучасні аспекти патогенезу та клініки бронхолегеневої дисплазії у недоношених новонароджених. Надано аналіз впливу різних антенатальних та інтранатальних факторів на формування та перебіг бронхолегеневої дисплазії. Окремо розглянуто проблему відкритої артеріальної протоки, патогенез, механізми впливу на розвиток бронхолегеневої дисплазії та обтяження її стану. Розглянуто клінічні та патогенетичні апекти функціонування відкритої артеріальної протоки у не доношених новонароджених.