Nowotwory skóry u chorych po przeszczepieniu narządów - Beata Imko-Walczuk; Anna Ankudowicz; Janusz Jaśkiewicz; Sławomir Lizakowski; Alicja Dębska-Ślizień; Bolesław Rutkowski (Termedia Publishing House, 2011)
Nowotwory stają się jedną z głównych przyczyn zgonów chorych poudanym przeszczepieniu narządów. Stale rosnąca liczba chorych żyjącychz przeszczepionym narządem, a jednocześnie znacznie większazachorowalność, agresywny, szybki postęp choroby nowotworoweji niepomyślne rokowanie wymagają szczególnego podejścia onkologicznegow tej populacji. W pracy dokonano przeglądu nowotworówskóry występujących u chorych po przeszczepieniach narządów, któresą najczęstszymi zmianami nowotworowymi w tej grupie pacjentówi mają często odmienny obraz kliniczny niż w grupie chorych immunokompetentnych.W omawianej populacji nowotwory skóry - rak płaskonabłonkowy(SCC) i rak podstawnokomórkowy (BCC) występująnajczęściej. Również takie nowotwory, jak: mięsak Kaposiego, czerniak,chłoniaki, nowotwory okolic anogenitalnych, rak z komórek Merklaoraz inne rzadkie guzy mogą występować częściej u chorych otrzymującychleczenie immunosupresyjne. Istotne jest zapoznanie sięz cechami i odmiennościami klinicznymi dotyczącymi nowotworówu chorych po przeszczepieniach narządowych, aby móc je rozpoznaćw jak najwcześniejszym stadium rozwoju.