Niepełnosprawni w szkolnictwie wyższym - stan obecny i perspektywy - Monika Czerw; Elena Karpuszenko; Daniel Kukla (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
W publikacji przeanalizowano stan przygotowania polskich uczelni wyższych do kształcenia studentów z niepełnosprawnością. Na podstawie dotychczasowych badań i raportów uwzględniono tutaj zarówno przygotowanie uczelni pod kątem szeroko rozumianego przystosowania, w tym likwidacji barier architektonicznych, jak i dostosowań programowych, umiejętności i kompetencji kadry dydaktycznej i administracyjnej oraz innych kroków podjętych w celu zapewnienia studentom z niepełnosprawnością równego dostępu do edukacji.