Why study literature in English? A syllabus review of Swedish primary teacher education - Katherina Dodou (Dalarna university, 2021)
Artikeln behandlar litteraturstudiers relevans i grundlärarutbildningens engelskämne nationellt. Den bygger på en beskrivande och jämförande analys av akademiska kursplaner från samtliga grundlärarutbildningar i Sverige för det akademiska året 2017-18. Utifrån kursbeskrivningar, lärandemålsformuleringar och litteraturlistor kartlägger artikeln litteraturstudiernas position och inriktning i engelskkurser i programinriktningarna mot grundskolans årskurs 1-3 och 4-6. Med kartläggningen som grund diskuteras värden som tillskrivs litteraturundervisning och som riktas mot såväl lärarstudenter som elever. Artikeln visar att de allra flesta kursplanerna positionerar litteraturstudierna som en oumbärlig del av grundlärarutbildningen, även om studiernas orientering varierar. Inom engelskkurserna inriktade mot skolans årskurser 1-3 förhärskar språkdidaktiska perspektiv, medan kurser mot årskurser 4-6 tenderar att kombinera litteraturvetenskapliga och ämnesdidaktiska perspektiv. Skillnaden tycks åtminstone delvis vara kopplad till ämneskonceptioner och till frågan om litteraturstudiernas funktion, liksom deras tilltänkta mervärde utifrån vardera programspecialiserings villkor. Relevansen kopplas främst till grundskollärares språkförmågor, allmänbildning och professionella repertoarer.