ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ У МАГІСТРАТУРІ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ - Юрій Дем'янюк (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2020)
Стаття присвячена обґрунтуванню організаційно-педагогічних умов підготовки офіцерів-прикордонників в магістратурі вищого військового навчального закладу на оперативно-стратегічному рівні щодо управління інформаційною безпекою. Зазначається, що результати аналізу наукових праць вказують на те, що значна кількість теоретичних розробок присвячена дослідженню особливостей підготовки фахівців з кібербезпеки, окремих питань технології захисту інформації в системах різного рівня тощо. Однак, поза увагою дослідників залишаються питання удосконалення професійної підготовки фахівців до управління інформаційною безпекою. Наголошується, що процес підготовки є складним і багатоетапним та залежить від ефективності впровадження відповідних організаційно- педагогічних умов, під якими автор розуміє сукупність організаційних, соціально-педагогічних і дидактичних факторів, що впливають на фахову підготовку, дозволяють керувати нею, вести цей процес раціонально, відповідно до предметного змісту, із застосуванням в освітньому процесі ефективних форм і методів такої підготовки. Автором обґрунтовується, що процес підготовки офіцерів-прикордонників у магістратурі вищого військового навчального закладу на оперативно-стратегічному рівні з питань управління інформаційною безпекою буде більш результативним, якщо створити в освітньому процесі такі організаційно-педагогічні умови: відбору змісту навчання офіцерів-прикордонників з урахуванням поставлених цілей їхньої підготовки на оперативно-стратегічному рівні в сфері забезпечення інформаційної безпеки; забезпечення міжпредметних зв'язків у процесі підготовки офіцерів-прикордонників з питань управління інформаційною безпекою; застосування в освітньому процесі інтерактивних методів навчання.