Kahvehane, Restoran ve Kafe Çalışan ve Müşterilerinin İkram Sektöründe Sigara İçilmesinin Yasaklanması Konusundaki Görüşleri - Hilal Özcebe; Nazmi Bilir (Turkish Society of Public Health Specialists, 2012)
Amaç: Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada ikram endüstrisi müşterileri ile bu işyerlerinde çalışanların sigara yasakları konusundaki görüşleri incelenmiştir. Yöntem: Çalışma Türkiye'nin değişik bölgelerindeki 8 ilde yürütülmüş, her ilde ikram sektörü işyerlerinden (kahvehane, restoran, kafe) 20 tane olmak üzere toplam olarak 160 işletme çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri iki aşamada toplanmıştır; ilk dönem veri toplama, yasanın ikram endüstrisi işletmelerini kapsayan bölümünün uygulamaya girmesinden 2-3 ay önce, ikinci dönem veri toplama ise yasanın uygulamaya girmesinden 4 ay sonra yapılmıştır. Her işletmede iki müşteri ile ve o işletmede çalışanlarla görüşülmüştür. Sonuç olarak birinci aşamada 316 müşteri ve 315 çalışan/işletme sahibi ile, ikinci aşamada da 320 müşteri ve 319 çalışan/işletme sahibi ile görüşülmüştür. Bulgular: Müşterilerin birinci aşamada %66.2'si ve ikinci aşamada %31.9'unun sigara içtiği saptanmıştır. Benzer olarak çalışanların birinci aşamada %55.4'ü ve ikinci aşamada %32'si sigara içmektedir. Bu bulgu sigara içmeyen müşterilerin kahvehane, restoran ve kafelerekapsamlı yasanın uygulanmaya başlamasından sonra daha fazla gitmeye başladıklarına işaret ediyor olabilir. Sigara içmeyen müşterilerin hemen hepsi sigara ile ilgili yasaklardan memnun olduklarını ve sigara dumanı olmayan yerlerin daha keyifli olduğunu belirtmişlerdir. Sigara içen müşteriler de genel olarak sigara içilmesinin yasaklanmasını desteklemişlerdir. Çalışanlar ve işletme sahipleri arasında da sigara dumanı olmayan yerlerin daha keyifli olduğu ve dumansız yerlerde çalışmanın çalışan sağlığı bakımından koruyucu olduğu görüşü daha yüksek yüzdelerde bulunmuştur. Yasanın uygulanmasının güç olacağı düşüncesi de yasa uygulamaya girdikten sonra müşterilerde %60'tan %18'e, çalışan ve işletme sahipleri arasında ise %73'ten %22'ye azalmıştır. Sonuç: Tütün kontrolü yasası ikram sektöründe hem çalışan hem de müşterilerin desteklediği bir yasa haline gelmiştir. Yasanın sigara kullanımını azaltmaya katkısı olmaya başlamıştır. Anahtar Kelimeler: Sigara içme yasağı, görüşler Opinions of the Customers and Employees of Cafes and Restaurants on Smoke Free Implementations Objective: This descriptive study investigates the opinions of the customers and employees of café and restaurant on the implementation of smoke-free rules/ laws.Methods: The study was conducted in 8 provinces in various geographical parts of the country. A total of 160 workplaces (restaurants, cafes, tea-houses) were included in the study, with 20 workplaces in each of the provinces. The first set of data was collected 2-3 months prior to the implementation of the comprehensive smoke-free policy and the second set of data 4 months after the implementation. Two customers at each of the venues were interviewed. Therefore the total number of customers participating was 316 and 320 at the first and second surveys. Similarly 315 and 319 persons (workers and owners ) were interviewed during the first and second surveys. Results: The percentage of daily smokers were 66.2 and 31.9 among the workers and 55.4 and 32.0 among the customers before and after the implementation respectively. This finding may indicate that more non-smokers were attending the tea-coffee houses and restaurants. Almost all of the non-smoking customers were in favor of the smoke-free implementation, saying that smoke-free venues are more pleasant and smoke free implementation protects the health of the workers. Smoking customers supported the smoke free implementation as well. Among the workers and the owners, the percentages on both the pleasant venue and protection of worker's health were much higher. The opinion that implementation of the smoke free policy would be difficult, decreased after the implementation, from 60 percent to 18 percent among the customers and from 73 percent to 22 percent among the workers and the owners. This finding indicates high compliance with the law. Conclusion: Tobacco control legislation has been supported by workers and clients of the hospitality sector. It has been observed that the law has made a contribution to decreasing the rate of smoking. Key Words: Smoke free implementation, opinions