Przyczynek do dziejów piłki nożnej na Lubelszczyźnie w latach 1922-1939 - Emanuel Józefacki (Jan Długosz University in Częstochowa, 2022)
Głównym celem artykułu jest zebranie i uporządkowanie wszystkich faktów związanych z początkiem dziejów piłki nożnej na Lubelszczyźnie. Cezura czasowa obejmuje okres od utworzenia Lubelskiego Okręgowego Związku Piłki Nożnej dnia 26 lutego 1922 roku do finału Mistrzostw Polski Juniorów w piłce nożnej w 1939 roku, w którym to Unia Lublin pokonała Wisłę Kraków 3:2. Od Walnego Zgromadzenia Polskiego Związku Piłki Nożnej minęło 99 lat, wówczas uchwalono i powołano trzy nowe Związki Okręgowe: Lubelski, Górnego Śląska i Wileński. Wątkiem końcowym artykułu jest mecz finałowy juniorów który rozegrano 4 czerwca 1939 roku w Warszawie jako przedmecz spotkania Polska-Szwajcaria, który zakończył się wynikiem 1:1. Na trybunach stadionu Wojska Polskiego zasiadły w komplecie centralne władze piłkarskie polskiego sportu, w tym wiele znakomitości z życia politycznego i kulturalnego. Artykuł ukazuje, jak wyglądały pierwsze oficjalne mecze piłki nożnej, z czym musiały się zmierzyć kluby uczestniczące w rozgrywkach krajowych a także jak zmieniały się na przestrzeni lat struktury organizacji Lubelskiego Okręgowego Związku Piłki Nożnej (LOZPN). Większość faktów przedstawionych w tym artykule znajduje się w kronikach klubów piłkarskich od samego początku ich działalności, a także w corocznych sprawozdaniach z działalności sportowej i organizacyjnej, jakie w omawianym okresie składane były podczas walnych zgromadzeń przez klubowych liderów.