Оцінка рівня залізовмісних білків та їх рецепторів у сироватці крові дітей, хворих на бронхіальну астму, залежно від показників функції зовнішнього дихання - V. M. Dudnyk; V. M. Zhmurchuk (Group of Companies Med Expert, LLC, 2019)
Мета - оцінити рівень залізовмісних білків та їх рецепторів у сироватці крові дітей, хворих на бронхіальну астму (БА), залежно від показника функції зовнішнього дихання. Пацієнти та методи. Відповідно до поставленої мети обстежено 227 дітей, хворих на БА, віком від 6 до 17 років. В усіх обстежених визначено кількість заліза в сироватці крові, загальну залізозв'язуючу здатність, латентну залізозв'язуючу здатність, коефіцієнт насичення трансферину (КНТ) залізом, рівень феритину, вміст розчинних рецепторів до трансферину (sTfR), індекс sTfR/log феритин (>1,5 - латентний дефіцит заліза). Функцію зовнішнього дихання (об'єм форсованого видиху за секунду - ОФВ1) досліджено методом спірографії на апараті Spirolab III. Результати. Проведеним дослідженням визначено, що мікроцитоз у дітей, хворих на БА, із тяжким ступенем обструкції дихальних шляхів зустрічався на 53,76% частіше, ніж у пацієнтів із нормоцитозом. За отриманими даними, показники ферокінетики в обстежених дітей, хворих на БА, залежали від ступеня обструкції дихальних шляхів. Так, КНТ залізом був нижчим порівняно зі здоровими: у групі дітей із показником ОФВ1 >80% - на 10,4%; у групі дітей із показником ОФВ1 65-80% - на 18,48%; у групі дітей із показником ОФВ1 50-65% - на 24,79%, у групі дітей із показником ОФВ1 <50% - на 28,59%. Висновки. У дітей, хворих на БА, із тяжким і середнім ступенем обструкції дихальних шляхів (за показником ОФВ1) дефіцит заліза зустрічався в 10,1 раза і 5,02 раза частіше, ніж у пацієнтів із показником ОФВ1 >80%. Серед показників обміну заліза найбільш суттєвими були зміни КНТ залізом, що вказують на значний позитивний зв'язок між КНТ залізом і ОФВ1 (rxy=0,621 (p=0,026)), а також на помірний зв'язок із піковою об'ємною швидкістю видиху (rxy=0,422 (p=0,033)). Також встановлено позитивний зв'язок між рівнем феритину і показником ОФВ1 (rxy=0,258 (p=0,024)). Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом (ЛЕК) зазначеної у роботі установи. На проведення досліджень отримано поінформовану згоду хворих та їхніх батьків. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.