El ve Döner Alet Kullanımı Sonrasında Apikalden Taşan Debris Miktarının ve Kalsiyum Hidroksit Uzaklaştırılmasının Değerlendirilmesi - Ali Keskin; Çağatay Barutcigil; Ertuğrul Karataş; Hakan Arslan; Hüseyin Ertaş; Hüseyin Topcuoğlu (Cumhuriyet University, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı el ve döner alet kullanımından sonra kök kanal duvarlarında kalan kalsiyum hidroksit miktarının ve kalsiyum hidroksit uzaklaştırılması süresince apikalden taşan debris miktarının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Yirmi-dört çekilmiş üst çene kesici diş K-tipi eğeler ile prepare edildi ve kalsiyum hidroksit ile dolduruldu. Dört diş pozitif ve negatif kontrol olarak ayrıldı. Kalan dişler iki gruba ayrıldı: ana apikal eğe grubu ve ProTaper Universal döner alet grubu. Uzaklaştırma işlemleri boyunca yıkama solüsyonu olarak sitrik asit kullanıldı. Apikalden taşan debris toplandı ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Daha sonra dişler dikey eksenleri boyunca ikiye ayrıldı, stereomikroskop kullanılarak fotoğrafları çekildi ve bilgisayar programı kullanılarak resimlerin analizi yapıldı. Veriler tek yönlü varyans analizi ile istatistiksel olarak analiz edildi.Bulgular: Her iki grupta kalsiyum hidroksit uzaklaştırma süresince ölçülebilir miktarda apikalden taşan debris gözlemlendi. İstatiksel analiz apikal olarak debris çıkışı ve uzaklaştırılan kalsiyum hidroksit bakımından teknikler arasında anlamlı farkın olmadığını gösterdi.Sonuçlar: Kalsiyum hidroksit uzaklaştırma süresince tekniğe bağlı olmaksızın apikal olarak debris çıkışı meydana gelmektedir. Kullanılan tekniklerden hiçbirisi kök kanal duvarlarından kalsiyum hidroksiti tamamen uzaklaştıramadı.