EFICACITATEA ȘI SIGURANȚA DESIMPATIZĂRII ARTERELOR RENALE ÎN HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ REZISTENTĂ: DOI ANI POSTPROCEDURAL - Anna MOISEEVA; Maria COCIU; Anna COTELEA; Natalia NACU; Nicolae CIOBANU; Alexandru CARAUȘ (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Rezumat.Datele prezentate fac parte componentă a reviului de literatură/rezultatele obținute în cadrul proiectului "Program de Stat 2020-2023" cu cifrul 20.80009.8007.04.Hipertensiunea arterială rămâne a fi un factor major de morbiditate și mortalitate cardiovasculară la nivel global. Dificultățile cu care se confruntă clinicienii pentru a obține controlul adecvat al valorilor tensionale la pacienții cu HTA rezistentă au impus la dezvoltarea unor metode alternative de tratament bazat pe dispozitive, unul dintre aceștia fiind desimpatizarea arterelor renale.În lucrare actuală sunt prezentate rezultatele studiului realizat în Departamentul Hipertensiuni arteriale a Institutului de Cardiologie privind evaluarea eficacității și siguranței desimpatizării arterelor renale la pacienții cu HTA rezistentă la doi ani postprocedural.