Postadölesan Kalıtımsal İskeletsel Maksiler Darlık Sirküler Openbite Vakasında RME - Minivida Uygulaması: 1 Vaka Sunumu - Hatice Kök; Zeliha Bektaş (Selçuk University, 2018)
Amaç: Kalıtımsal maksiller darlık sebebiyle gelişmiş olan sirküler openbite bulunan post-adelösan dönemdeki vakanın minivida ve RME apareyi ile tedavisinin sunumudur. Olgu Sunumu: NEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilimdalı'na 'ağzındaki açıklık' şikayetiyle başvurmuş olan hastanın intraoral muayenesinde, maksiler darlık ve anterior bölgedeki açıklığı 10 mm olan sirküler openbite'ının olduğu gözlenmiştir. Hastadan alınan anamnez sonucu, 16 yaşında olduğu, ailesinde de benzer şikayetlere sahip bireylerin bulunduğu öğrenilmiştir. Yapılan radyografik muayenesinde büyüme ve gelişim atılımının tamamlandığı tespit edilmiştir.(Resim 1,Resim 4) Bu bilgiler ışığında hastamızın tedavisi iki aşamalı olarak planlanmış, ilk safhada maksiler darlığın çözülmesi ve intruzyon, ikinci safhada ise sabit mekanik uygulamalar ile tedavinin bitirilmesi öngörülmüştür. Maksiller darlığın çözülmesi aynı zamanda intruzyonun da sağlanabilmesi amacıyla, Hyrax vida (Dentaurum GmbH & Co. KG Germany) yerleştirilerek sağ ve sol segmentte kanin-molar bölgeyi içerisine alacak şekilde akrilik kaideye sahip McNamara tipi RME apareyi hazırlanması planlanmıştır. Apareyin posterior molar bölgede akrilik kısmı okluzyondan 3 mm yüksek hazırlanmıştır. Apareyin bukkal akrilik kısımlarına ilave tel bükümü yapılarak kapalı yayların yerleştirileceği alanlar oluşturulmuştur. Ortodontik tedaviye günde 1/4 tur ekspansiyonla başlanmış, bir hafta sonra okluzal film ile sutural açılma teyit edilmiştir. Ekspansiyon haftalık seanslar ile kontrol edilmiştir. Birer adet 1.6 çaplı, 8 mm uzunluğunda Tomas®-pins SD self drilling minivida  (Dentaurum GmbH & Co. KG German) sağ ve sol bukkal premolar bölgeye yerleştirilmiş ve posterior bölge intruzyonu için sağda 200 gr ve solda 200 gr olacak şekilde kapalı yaylar ile kuvvet verilmeye başlanmıştır (Resim3). Ekspansiyona 5 hafta devam edilmiştir. Yeterli genişletmenin sağlanmasını takiben ekspansiyon vidası bağlanarak vidada istenmeyen kapanma hareketinin olması engellenmiştir.  Molar intruzyonuna aynı aparey ile devam edilerek uygulanan kuvvet düzeyinin sabit olması amacıyla aylık kontroller yapılmıştır. Hasta 8 ay takip edilmiştir. Apareyin ağızdan çıkartılmasını takiben, ortodontik rutin ara kayıtlar alınmış, molarlar bantlanmış ve vertikal holding ile pekiştirme amaçlanmıştır.(Resim 2,4) Üst dişlerine bonding işlemi yapılarak sabit tedavi aşamasına geçilmiştir. Hastamızın ilk safha sonrası intraoral muayenesinde mevcut anterior openbite, 10 mm den 1mm ye düşmüştür. Tedavi başı ve ilk safha sonrası sefalometrik değerlendirme bulguları Tablo 1 'de verilmiştir. Maksiller molar genişlik 47,5 mm den 56 mm΄ye , premolar bölgede genişlik 31,5mm΄den 40 mm΄ye genişlediği  gözlenmiştir.Sonuçlar:     Birinci ve ikinci molarlarda intruzyon sağlanmıştır.     Mandibular düzlem eğiminde azalma gözlenmiştir.     Mandibula counterclockwise rotasyon yapmıştır.     Openbite da belirgin azalma elde edilmiştir.     Büyüme ve gelişiminin son dönemlerinde bulunan ortognatik tedaviyi reddeden vakalarda; uygulama kolaylığı olan, hasta ve hekimi zorlamayan, daha konservatif tedavi yöntemlerine şans verilmesi fayda sağlamaktadır.Anahtar Kelimeler:Kemik vidaları, İntruzyon, Maksiller genişletme, Minividalar, Openbite, Ortodontik tedavi