Meziškolní mobilita žáků středních škol v České republice - Dominik Dvořák; Jan Vyhnálek (Charles University, 2019)
Představujeme pilotní údaje o přestupech českých žáků mezi středními školami. Vycházíme při tom z administrativních mikrodat - z jarního sběru údajů školní matriky v roce 2017. Analyzovali jsme 4533 případů přestupů. Agregovaná data ilustrujeme třemi případy řetězených přestupů. Výsledky ukazují, že 11,5 % přestupů směřovalo z maturitního na nematuritní obor, v opačném směru jen 3,2 %. Ostatní přestupy nevedly ke změně typu studia. Počet změn školy bez změny obce trvalého pobytu výrazně regionálně kolísá. Meziškolní mobilita by mohla být důležitým indikátorem upozorňujícím na rizikové žáky i školy. Metodologie analýzy administrativních dat má značný potenciál, ale současný systém sběru a správy dat v českém školství zaostává za vyspělými zeměmi.