WEB tabanlı araştırmalar ve halk sağlığı alanında kullanımı/Use of Web Based Research in Public Health - Dilek Aslan; Cavit ışık Yavuz (Turkish Society of Public Health Specialists, 2013)
Özet İnternet, birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da farklı amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu amaçlar arasında, bilgi sistemleri oluşturulması, değerlendirme sistemleri yapılandırılması, epidemiyolojik veri toplanması, sağlıkla ilgili müdahalelerin planlanması ve davranışla ilgili verilerin toplanması sıralanmaktadır. Bu denli yaygın olarak kullanılan İnternet kullanımının bir yansıması olarak, web tabanlı araştırmalar son dönemlerde toplumun sağlığını korumayı ve geliştirmeyi öncelikli hedefleri arasında alan halk sağlığı uygulamalarının çalışma alanları arasına girmiştir. Bununla birlikte, web tabanlı araştırmaların kullanımının katılım sınırlılığı, araştırma metodolojisinde sorunlar, etik açısından sınırlılıklar gibi kimi önemli kısıtlılıkları da bulunmaktadır. Halk Sağlığı araştırmacılarının web tabanlı araştırmaları yürütürken bu kısıtlılıklara dikkat edebilmeleri önemlidir. Bu yazıda web tabanlı araştırmaların halk sağlığı alanında kullanımının gerekçesi, kullanıma ilişkin yöntem ve kısıtlılıkların tartışılması amaçlanmıştır.   Anahtar Kelimeler: İnternet, halk sağlığı, araştırma Use of Web Based Research in Public Health Abstract The internet is frequently used for health issues and for many other related purposes: creating information systems, structuring evaluation systems, gathering epidemiological data, planning intervention methods are examples. As a reflection of such wide use of the internet, web based research has been one of the working areas of the public health discipline, which basically aims to prevent and promote health and wellbeing of the community. Nevertheless, there are a number of limitations of web based research and these include limitations in participation, methodological issues, ethical limitations, and others. It is important for public health researchers to take all these limitations into consideration during their research. In this paper, the rationale of web based research in Public Health, its methods and basic limitations in use were discussed. Key Words: Internet, public health, research