Kendi kendine bağlanabilen akışkan bir kompozit rezinin yüzeyel Sınıf I kavitelerde klinik performansının değerlendirilmesi - Filiz Yalçın Çakır; Fatma Dilşad Öz; Esra Ergin; Sevil Gürgan (Selçuk University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kendi kendine bağlanabilen bir akışkan kompozit rezinin geleneksel bir kompozit rezin ile karşılaştırarak Sınıf I kavitelerde klinik performansının değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yirmibeş hastaya, her hastada en az 2 Sınıf I restorasyon yerleştirildi (n=65). Kaviteler hazırlandıktan sonra rastgele seçim yapılarak ya kendi kendine bağlanabilen akışkan bir kompozit Vertise Flow/Kerr-VR) [Grup-1 (n=33)], ya da etch&rinse bir adeziv kullanılarak geleneksel bir akışkan kompozit (Luxa/DMG-LX) [Group-2 (n=32)] uygulandı. Restorasyonlar uygulandıktan 1 hafta sonra (başlangıç) ve 4 yıl boyunca FDI kriterlerine göre değerlendirildi. İstatistiksel analizler Ki-kare testi ve Cochran Q-testini takiben Mc Nemar's testi ile yapıldı (α=0.05). Bulgular: Dört yıl sonunda 49 restorasyon değerlendirildi. Hastaların kontrollere gelme oranı %72'dir. Dört yılın sonunda 3 (%11.5) VR ve 2 (%7.6) LX restorasyon kaybedildi. 17 (%73.9) VR ve 14 (%58.3) LX restorasyon kenar uyumu açısından klinik olarak iyi (skor 2) şeklinde skorlandı (p>0.05). Kenar renklenmesi açısından değerlendirildiğinde ise, VR restorasyonların %39.1'i ve LX restorasyonlarının %25'i klinik olarak iyi (skor 2) şeklinde skorlandı (p>0.05). Restorasyonların hiçbirinde ikincil çürük ya da postoperatif duyarlılık görülmedi. Başlangıç ile karşılaştırıldığında; 4 yıl sonunda VR ve LX akışkan kompozit rezinlerde kenar uyumu ve kenar renklenmesi açısından anlamlı farklılıklar görüldü (p<0.001). Sonuçlar: Her iki akışkan kompozit rezin de dört yılın sonunda yüzeyel sınıf I kavitelerde benzer ve klinik olarak kabul edilebilir sonuçlar göstermiştir.