EFFECTS OF RECREATIONAL TENNIS PRACTICE ON INFORMATION TECHNOLOGY INDUSTRY EMPLOYEES' FITNESS - A PILOT STUDY - Radu-Tiberiu ȘERBAN; Alin Marius BACIU (Cluj University Press, 2017)
Introduction. This pilot research studies the effects of practicing organized recreational tennis on the fitness values emphasized by the Eurofit for Adults test battery. Objectives. Our goal was studying the evolution of the physical fitness of Information Technology (IT) workers in Cluj-Napoca, Romania, before and after implementing a recreational tennis program by administering the Eurofit test battery. A secondary objective was testing the measurement instruments we used. Method. Firstly, questionnaires were applied in order to find a number of IT workers willing to involve themselves in the pilot study. Further, 24 subjects (n=24) were measured, using the Eurofit for Adults test battery, repeating the measurements after a six week period in which 20 of the subjects participied in organised tennis lessons, while the rest of 4 carried on their daily activities without being involved in extra physical workout programs. Results were then statistically analysed using SPSS software. Results. A total number of 55 IT workers (n=55) of which 26 men and 29 women answered the initial questionnaire saying that they exercise once each two days (Mmen = 3.58 days a week and Mwomen= 3.72 days a week). Regarding their tennis skill level, most of them declared themselves as novices (M=2.14 out of 10). Regarding the Eurofit test battery results, some improvements were visible in the experimental group after calculating the difference between the initial and final test results means although not all tests showed this. Conclusions. These results can stand as a starting point for a more complex research on a larger group of subjects and for a longer time period. Regarding the instruments used, we realised we need to improve their quality, mainly in the case of the hand dynamometers and callipers. Due to some weather condition differences between the measurements days, we plan on replacing the outdoor measurements with the alternative tests offered by the Eurofit manual. REZUMAT. Efectele practicării tenisului de câmp recreațional asupra indicilor formei fizice (fitness) a angajaților din industria tehnologiei informației- un studiu pilot. Introducere. Acest studiu pilot cercetează efectele practicării în mod organizat a tenisului de câmp recreațional asupra indicilor fitness-ului propuși de bateria de teste Eurofit pentru Adulți. Obiective. Țelul nostru a fost să studiem evoluția fitness-ului fizic al angajaților din domeniul industriei tehnologiei informației din Cluj-Napoca, România, aplicând bateria de teste Eurofit pentru Adulți înaintea și după implementarea unui program de practicare a tenisului de câmp recreațional. Un obiectiv secundar a fost verificarea instrumentelor de testare folosite. Metode. În primă fază au fost aplicate chestionare cu scopul de a găsi un număr de angajați din domeniul IT care să dorească să se implice în studiul pilot. În continuare, 24 de subiecți (n=24) au fost măsurați folosind bateria de teste Eurofit pentru Adulți, repetând măsurătorile după o perioadă de șase săptămâni în timpul cărora 20 dintre subiecți au participat la lecții de tenis organizate, în timp ce restul de 4 și-au continuat rutina zilnică fără să se implice în activități fizice suplimentare. Rezultatele au fost apoi analizate din punct de vedere statistic folosind software-ul SPSS. Rezultate. Un număr total de 55 de angajați din domeniul IT (n=55) din care 26 bărbați și 29 femei a răspuns la un chestionar inițial, spunând că ei practică exercițiu fizic o data la două zile (Mbărbați = 3.58 zile pe săptămână și Mfemei = 3.72 zile pe săptămână). În privința nivelului de măiestrie în tenisul de câmp, majoritatea s-a declarat ca fiind novice (M=2.14 din 10). În ceea ce înseamnă rezultatele bateriei de teste Eurofit, unele îmbunătățiri au fost observate în cazul grupului experimental după calcularea diferenței dintre mediile obținute la testarea inițială și la cea finală. Deși nu în cazul tuturor probelor. Concluzii. Aceste rezultate pot constitui un punct de plecare pentru alte cercetări mai complexe, efectuate pe grupuri mai mari de subiecți și pe o durată mai lungă de timp. În ceea ce privește instrumentele folosite, am constatat că e nevoie de îmbunătățirea calității acestora, mai ales în cazul dinamometrelor manuale și a caliperelor. Din cauza unor condiții meteorologice diferite între zilele de testare, plănuim să înlocuim măsurătorile efectuate în exterior cu cele alternative oferite de manualul Eurofit. Cuvinte-cheie: fitness, sănătate, IT, angajați, tenis de câmp.