İNTEGRATİF HEMŞİRELİK ve YENİDOĞAN BAKIMINDA İNTEGRATİF HEMŞİRELİĞİN ÖNEMİ - Dilek Derince (Sakarya University, 2019)
İntegratif yaklaşım geleneksel tedaviden farklı bakım uygulamalarının ve ürünlerinin sağlık bakım sistemleri içerisinde kullanılmasıdır. Aynı felsefeye sahip integratif hemşirelik ise insanın çevresiyle olan bağını güçlendirmeyi, doğanın iyileştirici gücünü kullanmayı ve bireyin içindeki iyileştirici gücü açığa çıkarmayı amaç edinir. Doğanın şifa verici, geliştirici ve güçlendirici etkisini en somut haliyle gözlemlediğimiz grup yenidoğanlardır. Ancak integratif hemşireliğin doğru ve etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bakım verilen grubun bakım ihtiyaçlarının doğru değerlendirilebilmesi ve integratif bağın doğru kurulabiliyor olması gerekir. Bu noktada hayatın başlangıcı kabul edilen yenidoğan döneminde integratif uygulamalar çok önemlidir. Çünkü yenidoğan dönemi hem immünolojik olarak hem de dışsal uyarıların oluşturduğu stresle baş edebilmek için çok hassas bir dönemdir.  Bu nedenle yenidoğanlar için integratif hemşirelik ve uygulamalarının doğru kullanılabiliyor olması gerekir. Çalışmada integratif hemşirelik bakımı açısından yenidoğan bakımında aromaterapi, müzik terapi ve masaj terapisi uygulamaları kullanılarak yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu uygulamaların yenidoğanların ağrı, bilirubin düzeyi, stres, durum, büyüme gelişme, hastanede kalış süresi ve fizyolojik göstergeler gibi birçok değişkene olumlu katkılarının olduğu görülmüştür. Ancak integratif uygulamaların klinikte aktif bir şekilde kullanılabilmesi için bilimsel kanıt açısından güçlendirilmesi bir zorunluluktur. Bu nedenle integratif uygulamalar ile hemşirelik bakım felsefesini birleştiren bilimsel çalışmalara yoğun ihtiyaç vardır.