СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ В ТКАНИНАХ ЛЕГЕНЬ ТА СЕРЦЯ У ЩУРЯТ, ЩО ПЕРЕНЕСЛИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНУ УТРОБНУ ГІПОКСІЮ РІЗНОГО СТУПЕНЯ ТЯЖКОСТІ - K. V. Rozova; L. I. Shevchenko; O. I. Zhdanovich (Bukovynian State Medical University, 2015)
В дослідах на місячних щурятах, котрі внутрішньоутробно перенесли  експериментальну гіпоксію різного ступеня тяжкості показано, що тяжка утробна гіпоксія викликає в тканині легень гіпергідратацію аерогематичного бар'єру та виражену мітохондріальну дисфункцію (МД). У міокарді, поряд з потовщенням гістогематичного бар'єру, в мітохондріальному апараті кардіоміоцитів, окрім ознак МД, має місце формування певних компенсаторно-пристосувальних механізмів, спрямованих на підтримку адекватного енергозабезпечення серця.  Після перенесеної гіпоксії середнього ступеня за відсутності гпергідратації біологічних бар'єрів у мітохондріальному апараті легень та міокарду за відсутності МД формуються компенсаторні механізми, спрямовані на запобігання розвитку тканинної гіпоксії.