СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ КЕРІВНИКІВ ДОШКІЛЬНИХ, ЗАГАЛЬНИХ СЕРЕДНІХ І ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Ірина ДАРМАНСЬКА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2020)
Автором описано законодавче врегулювання поняття «якість освіти» та «якість освітньої діяльності», висвітлено основні світові тенденції в галузі забезпечення якості освітніх процесів. Розкрито підходи науковців до трактування понять «якість освіти», «якість змісту освіти», «якість освітніх послуг», «якість вищої освіти», «якість процесу вищої освіти». Розмежовано поняття «якість освітньої діяльності» та «якість освіти» у процесах підготовки майбутніх керівників дошкільних, загальних середніх, позашкільних закладів освіти та зазначено, що перше поняття характеризує процес, а друге - результат. Розкрито систему забезпечення якості вищої освіти в Україні, наглядовим органом якої є Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Зосереджено увагу на внутрішніх локальних документах із забезпечення якості освіти, що мають мати місце в процесах організації та реалізації освітньої діяльності. Визначено суб'єктів забезпечення якості вищої освіти та законодавчі акти, якими вони мають керуватися в освітній діяльності. Окреслено основні функції керівників закладів вищої освіти у процесах забезпечення функціонування закладу в цілому та окремих його структурних одиницях, у тому числі в освітніх процесах підготовки майбутніх керівників дошкільних, загальних середніх, позашкільних закладів освіти. Окреслено коло учасників, що беруть участь у забезпеченні якості вищої освіти та напрями їх діяльності у цьому процесі. Виокремлено вимоги до науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти, що здійснюють підготовку майбутніх керівників дошкільних, загальних середніх, позашкільних закладів освіти у контексті забезпечення якості освітнього середовища та надання якісних освітніх послуг.