SPORTS NUTRITION PRINCIPLES IN TRAINING STAGES - Aniela Brînduşa RUSU; Marius Adrian RUSU; Oana ORBAN; Mihai ORBAN (Cluj University Press, 2016)
In maintaining good health and sports performance, nutrition plays an important role. Rational diet allows optimal development of athletes, helping them to achieve desired performance. Such a diet should be set according to metabolic processes in various sports branches and is determined by the particularities of substance exchange and the intensity of physical effort. Athletes' diets must be sufficient, in terms of quality and quantity, and compensate for energy and plastic loss of the body. They must provide an intake of calories that will cover the energy consumed by daily sporting activities, both in training and in competitions. A series of recommendations are meant to assist performance athletes with regard to their everyday diet, intake of liquids, and correct distribution and configuration of meals, depending on training or competition. To support performance sport and guide athletes towards a healthy lifestyle, to achieve exceptional results, a series of general valid directions are proposed for a balanced in the life of a performer. Principiile nutriției sportive în etapele de antrenament. În menținerea sănătății și a performanței sportive, nutriția are un rol foarte important. Alimentația rațională permite dezvoltarea optimă a sportivilor, ajutându-i în obținerea performantelor dorite. Aceasta trebuie să fie stabilită în funcție de procesele metabolice în diferitele ramuri sportive și este determinată de particularitățile schimbului de substanțe și intensitatea efortului fizic. Alimentația sportivilor trebuie să fie calitativă și suficient cantitativă, pentru a putea să compenseze pierderile energetice și plastice ale organismului. Nutriția sportivilor trebuie să le furnizeze un aport de calorii în măsură să acopere consumul energetic legat de activitatea sportivă zilnică, atât la antrenament cât și în competiții. Pentru a veni în ajutorul sportivilor de performantă se vor întâlni o serie de recomandări privind compoziția dietei zilnice, consumului de lichide, repartizarea corectă și alcătuirea meselor în funcție de antrenament sau competiție. În scopul de a sprijini sportul de performanță și a orienta sportivii către un stil de viată sănătos, pentru obținerea unor rezultate deosebite, sunt propuse o serie de direcții orientative cu caracter general valabil pentru o alimentație echilibrată în viața unui performer.  Cuvinte-cheie: sport, performanță, alimentație, sănătate, exercițiu fizic