بررسی مقایسه‏ای تأثیر دوازده نوع خمیردندان رایج مصرفی در ایران بر سایش مینای دندان - احمد مقاره عابد; مژگان ایزدی; مائده کاوه; محمد توکلی; جابر یقینی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
چکیده مقدمه: سایش خمیردندان‏ها یکی از موارد مهم جهت انتخاب آنها توسط دندانپزشکان می‏باشد و تولیدکنندگان سعی دارند با ارائه هرچه بهتر محصولات استاندارد این مهم را فراهم کنند. هدف از این تحقیق بررسی سایش مینا توسط 12 نوع خمیردندان شامل داروگر 3، نسیم معمولی، کرست 7، ضدحاسیت کرست، سیگنال سفیدکننده، صحت، پونه سه رنگ، پاوه، پونه سفیدکننده، 3D وایت کرست، سنسوداین ارجینال، ضدحساسیت پونه بود.     مواد و روش ها: در این پژوهش آزمایشگاهی، چند تا نمونه‏های دندانی جمع‏آوری شده بعد از برش، در آکریل مدفون شدند و سطح مینای آنها پالیش شد تا صاف شوند. نمونه‏ها به شش گروه دوازده تایی تقسیم شدند. سپس پروفایل سطحی اولیه آنها با دستگاه پروفیلومتر اندازه‏گیری شد. جهت مسواک زدن، نمونه‏ها در دستگاه سایش  V8 cross brushingقرار گرفتند و بعد از شستن و خشک کردن نمونه‏ها، پروفایل سطحی ثانویه آنها با دستگاه پروفیلومتر اندازه‏گیری شد. اختلاف اعداد به دست آمده قبل و بعد از سایش نشان‏دهنده میزان سایش خمیردندان‏ها بود. نتایج توسط آزمون  ONE WAY ANOVAمورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: این مطالعه نشان داد از حیث شاخص سایش، اثر نوع خمیردندان معنی‏دار نبود. با بررسی میزان سایش ناشی از 12 نوع خمیردندان، بیشترین سایش در خمیردندان ضدحساسیت کرست و کمترین سایش در خمیردندان ضدحساسیت پونه مشاهده گردید. سایش در خمیردندان‏های سفید‏کننده پونه، داروگر، کرست 7، پاوه، پونه، سنسوداین، 3D وایت کرست، سیگنال، صحت، نسیم به ترتیب از بیشترین به کمترین در حد فاصل این مقادیر سایش بود. نتیجه گیری:با توجه به یافته‏های مطالعه حاضر، تفاوت معنی‏داری میان سایش مینایی خمیردندان‏های مصرفی در ایران با یکدیگر وجود نداشت.