تبیین دیدگاه اعضای هیئت علمی و دانشجویان نسبت به ارزیابی مهارت نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی - رقیه ولی پور خواجه غیاثی; محمد جواد لیاقتدار; محمد رضا نیلی; ماندانا شیرازی (Mashhad University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه: امروزه در حرفه‌های مراقبت سلامت ارزیابی مهارت‌‌های نرم در فرایند پذیرش دانشجویان مورد توجه ویژه قرار گرفته است ولی در جامعه ما پذیرش دانشجویان صرفا بر اساس معیار‌های علمی صورت می گیرد و ارزیابی مهارت‌های نرم در انتخاب آنها مغفول واقع شده است. با توجه به اهمیت مهارت های‌نرم در کیفیت عملکرد حرفه دندانپزشکی، این مطالعه به منظور تبیین دیدگاه اعضای هیات علمی و دانشجویان نسبت به ارزیابی مهارت‌های‌ نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی انجام گردید. مواد و روشها: طراحی پژوهش حاضر به صورت کیفی - توصیفی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل اعضای هیات علمی و دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه اصفهان و مازندران بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه‌‌ ساختار‌یافته جمع آوری گردید و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش تحلیل محتوای مرسوم استفاده شد. یافته‌ها: تجزیه و تحلیل مصاحبههای مشارکت کنندگان منجر به استخراج دو طبقه اصلی؛ بستر نظری و عملی ارزیابی مهارت های نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی گردید. در بستر نظری اکثر اعضای هیات علمی و دانشجویان، دیدگاه موافقی نسبت به لزوم ارزیابی مهارت‌های نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی داشتند. در بستر عملی ارزیابی مهارتهای نرم، مشارکت کنندگان به چالش‌های فرهنگی- اجتماعی از قبیل؛ کاهش عدالت در پذیرش دانشجویان، افزایش پارتی بازی در پذیرش و چالش های اجرایی از قبیل؛ دشواری ارزیابی مهارت‌های‌ نرم، عدم آموزش مهارت‌های نرم در دوران آموزشی قبل از دانشگاه و صلاحیت ارزیابی‌کنندگان اشاره نمودند. نتیجه‌گیری: با توجه به نگرش موافق اکثر مشارکت کنندگان نسبت به ارزیابی مهارتهای نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی در این مطالعه پیشنهاد میگردد برنامه ریزان آموزش دندانپزشکی با طراحی و اجرای پژوهش‌های جامع بسترهای عملی مناسب را با هماهنگی سازمان سنجش برای ارزیابی مهارت‌های نرم در پذیرش دانشجویان دندانپزشکی فراهم نمایند.