Učestalost aerobne moći kod Brazilaca na osnovu dermatoglifike i R577X polimorfizima ACTN3 proteina - Asdrúbal Nóbrega Montenegro-Neto; Eric de Lucena Barbosa; Vanduir Soares de Araújo Filho; Carlos Renato Paz; Paula Roquetti Fernandes; Sérgio Marques de Lucena; Ramon Cunha Montenegro; José Fernandes Filho (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2013)
Dermatoglifika i analize Alfa-aktin gena su evluativni instrumenti koji se često koriste za selekciju sportista i uopšte populacije u odnosu na motoričke vještine. Ovo istraživanje imalo je za cilj da utvrdi, na osnovu dermatoglifskih karakteristika i R577X polimorfizma Alfa-aktina, procenat ljudi u saveznoj brazilskoj državi Paraiba sa nepovoljnim sposobnostima za sportove koje karakterišu anaerobne sposobnosti. Izvršena je deskriptivna studija profila sa eks post fakto tipologijom. Identifikovani su dermatoglifski otisci prstiju 309 osoba (149 muškaraca i 160 žena), a ACTN3 genotip je analiziran na njih 96 (40 muškaraca i 56 žena). Dermatoglifski podaci pokazuju da 5,8% populacije obuhvaćene istraživanjem odgovara anaerobnim predispozicijima mišićne moći, dok 94,2% nema te sposobnosti. Genetička analiza frekvencija ukazala je na činjenicu da su 19,8% ispitanika imali XX mutan genotip. Ovi rezultati predstavljaju značajano smanjenje greške u izboru sportista za potencijalno vrhunske rezultate pogotovu u onim sportovima koji zahtijevaju AMP.